четвъртък, 18 юни 2009 г.

Никола Тесла - един неразбран гений

Такаааа... ето и дългоочаквания постинг:

Резултатите от анкетата:

учен
32 (96%)
археолог
0 (0%)
астронавт
0 (0%)
мореплавател
0 (0%)
не знам
1 (3%)
друго
0 (0%)


Много съм доволна от всички 33ма участници в анкетата. Надявам се, че този един просто се е пошегувал с отговора си ;)

Та, кой е Никола Тесла?

Не е някой дърводелец и със сигурност не е някоя мутра с прякор :)

Той е сръбско-американски изобретател и електро-машинен инженер. Роден в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия), Тесла (10 юли 1856 – 7 януари 1943) е етнически сърбин по произход, който впоследствие приема американско гражданство.


За мен Тесла е един от най-значимите учени на модерната епоха. Човек, който е сътворил толкова много велики изобретения. Той е един невероятен ум. Един от малкото учени, който наистина се занимавал с нещо важно... не като днешните учени, които са заети с разгадаване на кой има по-голямо удоволствие при секс...

Та да се върнем на Тесла :)
неговия принос е изключително тясно свързан с разбирането за електричеството. Той е човекът, който "светва" света :)
Много от неговите изобретения се използват и до ден днешен без особени разлики. Ако гледаме в цифри - Тесла има патентовани повече от 300 изобретения, получил е за тях 15 милиона долара (тогава, а сега биха били 250-300 милиона).

Тесла е бил странен още от дете. Имал е най-различни 'фобии'. Например лист хартия, плуващ във вода, причинявал гаден вкус в устата му.
Баща му в началото е искал той да бъде духовник, което до толкова угорчило младия Никола, че той се разболял много тежко. Баща му се изплашил за живота му и му разрешил да учи в институт, съответно малко след това Тесла се оправил... но не напълно. След тази болест, той започнал да 'вижда' странни образи в съзнанието си - потоци от силна светлина...

Нека да напомним, че Тесла открива тока - променливия ток и много от неговите приложения.

Един любопитен факт е, че много от изобретенията на Тесла са революционни, но загубени за хората. Един от тях е безжичния интернет, или “Международната безжична система за предаване на информация и енергия” както е наречен. Никой не може да каже как точно е работела обаче. Това е така, тъй като никой не е открил плановете или скици на плануваното съоръжение. Тесла се е опитал да построи такава система, но е претърпял неуспех. При втория си опит избухва Първата Световна Война и военните забраняват да работи, поради страх от предаване на информация на врага. А представете си какво е да можеш да имаш възможност да използваш електричество от всяка една точка на планетата. Телефона ти винаги да е в обхват. Да изпращаш текстове, музика, рисунки, да се зареждат кораби, самолети, фабрики... Всичко това се получава, чрез насочване на електрическа енергия към определено място, отразявайки енергията в йоносферата и дори през самата Земя. Това невероятно откритие е загубено.
В днешно време горе долу имаме заместител, не е толкова невероятно добър, но е опит - сателитите.

Друго загубено изобретение е перпето мобиле.


Или така наречения вечен двигател... представяте ли си!

Историята се развива през 1931г., когато Тесла прави демонстрация пред публика на загадъчен автомобил. Самата мистерия е двигателя на автомобила. Той представлявал електродвигател с мощ 80 конски сили и 1800 оборота в минута. И до ден днешен обаче не е ясно откъде идвала енергията, която осигурявала на двигателя променлив ток. Известно е, че преди определения за експеримента момент Тесла купил от местен магазин 12 електронни лампи, малко проводници, шепа различни по цвят резистори и събрал всичко това в кутийка с дължина 60 см, широчина 30 см и височина 15 см. От нея стърчал и някакъв странен лост с дължина 7.5 см. След това Тесла поставил кутийката отзад на седалката на водача, след което хванал лоста и обявил на изненаданата публика: "Сега вече имаме енергия". Резултатът бил потресаващ: ученият карал машината цяла седмица без друг двигател или източник на захранване, при това развивайки скорост до 150 км/час. Освен това транспортното средство притежавало по-добри характеристики от останалите автомобили с мотори с вътрешно горене. Ако този експеримент беше приет радушно, навярно днес вече щяхме да се возим в автомобили с вечни двигатели. За съжаление нямаме този късмет. Смаяни от това, което видели при опита на Тесла, хората започнали да говорят за “нечиста сила” и магия, което много обидило изобретателя. Сърдит от реакцията на народа, той извадил тайнствената кутийка от автомобила и се върнал обратно в своята лаборатория в Ню Йорк.

Огромна загуба е, че тайната на тази кутийка не е разгадана и до сега.


Ами сещате ли се за телепортирания кораб? А за Лъчите на смъртта?

За тях другия път ;) ...

понеделник, 15 юни 2009 г.

Дупките на Айнщайн

Нека сега се замислим за дупките.
Не се усмихвайте, гледаме от научна гледна точка...
престанете да се усмихвате :)

Така :)

Нека да се замислим за черните дупки.



Какво представляват те според вас?

Има страшно много митове около черните дупки и повечето са се получили от Холивуд. Телевизията и филмите ги представят като тунели на времето или тунели до други измерения, или като прахосмукачка, която всмуква всичко попаднало в обсега им... и още много други. Просто казано, обаче, черните дупки са нищо повече от последния етап от еволюцията на масивните звезди. И все пак това обяснение някак си не ги прави по-лесни за разбиране или по-малко мистериозни.

Защо са наречени черни дупки?

Защото дори и светлината не може да мине през тях. популчрен мит е, че дупките всмукват всичко наоколо. Грешно. Ако Слънцето ни бъде заместено с черна дупка, със същата маса, то орбитата на Земята ще си остане непроменена. (Е, естествено ще има много други промени, но не разглеждаме тях сега ;) ) Та, за да бъдете всмукани в черна дупка трябва да се прекрачи радиуса на Schwarzschild. След него, за да се избегне трябва скорост, равна на светлинната. Въпреки веднъж минала, светлината, тя не може да избяга...
и все пак трябва да се замислим, защото радиуса принципно се изчислява пропорционално на масата на съответния обект. Ако гледаме Слънцето - радиуса му е 3км. На Земята е само 9 мм (колкото един лешник). Черната дупка в центъра на галактиката е с радиус около... 7.8 млн км.


Но спокойно. Освен ако не се приближим много близко към нея, скоро няма да бъдем всмукани ;)

По научно казано, черните дупки са небесни тела, които са толкова плътни, че пропадат в самите себе си. И така се превръщат в точковидни обекти, "пространствено-времеви сингулярности", в които гравитационното поле е безкрайно голямо.


Къде се вписва Айнщайн във всичко това?

Айнщайн, заедно с Натан Розен от университета Принстън, доказва съществуването на един друг вид дупка - Бели дупки.


Какво е бяла дупка?
Според вас какво се случва с предметите, които попадат отвъд събитийния хоризонт на една черна дупка? Къде отива всичко всмукано?

Нека се върнем в 1935та година, когато Айнщайн и Розен публикуват научен труд, посветен на така-наречените чревояди, или бели дупки.


Друго тяхно име е и мост на Айнщайн-Розен, което се свързва с възможност за преминаване от едно място на друго, съединени с пространствени коридори.
Или просто казано - идеята за тунел, водещ от едно място към друго.
Коридора се състои от два или няколко входа, съединени от общ тунел, през който е възможно преминаването. Тоест, може да се пътува от едно до друго място, във всяко направление. Съгласно квантовите закони, обаче, тези коридори могат да са и непредсказуеми - не може да се каже точно къде и по кое време ще се окажете...


Нека разгледаме по-конкретно тази теория. Идеята на белите дупки е, че те излъчват материя. Или че погълнатата от черните дупки материя излиза от бели...

Бялата дупка "излъчва" материя, привличайки я. С други думи, хоризонтът на бялата дупка се отдръпва от падащата към нея материя (което прилича на излъчване). Стига се момент, в който хоризонтът на бялата дупка се свива до сингулярността, при което дупката изчезва.
Извод: Там, където има материя, не може да съществуват бели дупки.

Бялата дупка се среща само в абстрактния математически свят, при решение на уравнения, описващи червейната дупка на Schwarzschild (или моста на Айнщайн-Розен) във вакуум.
Идеята ни е, че това представлява черна дупка, свързана с бяла дупка чрез тунел през пространство-времето.
Това решение на уравненията обаче няма смисъл в реалната Вселена, защото черната дупка никога не е във вакуум: тя се образува при колапс на звезда, т.е. при присъствие на материя. Когато включим материята в уравненията, белите дупки изчезват от уравненията.
Дали съществуват самостоятелни бели дупки?
Това не е много вероятно, понеже се нарушава втория закон на термодинамиката.


И все пак Айнщайн е бил убеден в своята правота. А дали той не е знаел малко повече, от което е опитал да опише...


Може би предстои да разберем... или може би не.

Замислете се, черните дупки са смятани и за първоизточник на Вселената. Една от теориите е, че Големия Взрив се е получил в центъра на черна дупка. Нооооо, това за теориите за началото на Вселената е тема на друг постинг :)



Весел ден от мен и не се приближавайте много до черни дупки :P, а и гласувайте горе в дясно :)))))

сряда, 10 юни 2009 г.

Айнщайн - лудият гений!

Аз така гласувах ;)
А ето и вашите отговори на въпроса дали е луд или е гений Айнщайн:

луд
1 (3%)
гений
8 (25%)
луд гений
18 (56%)
учен
2 (6%)
откривател
1 (3%)
изплезен старец
1 (3%)
не знам за него
0 (0%)
друго
1 (3%)


Всичко на всичко - 32-ма участника, една от най-големите ми активности в анкетите за сега!
Това означава, че или почвам да ставам по-четена или Айнщайн е интересен ;)
Мисля, че е първото :D


Та, нека да разгледаме резултатите. Повечето от нас смятат, че Айнщайн е луд... гений. Според мен наистина е бил до някаква степен луд. Не в лошия смисъл. Просто, за да измислиш нещо такова трябва да имаш голямо въображение и мозъка ти да работи на максимална степен. В днешно време тези хора, които са с по-различно мислене са или луди или гении... така, че той е успял да се закове по средата. Радвам се на човека, който го е определил като изплезен старец, предполагам е само за забавата ;) макар, че изплезената му снимка е станала една от най-известните му. А знаете ли историята на тази снимка? Ще ви разкажа след малко...
Искам да обърна внимание на тримата гласували с луд, откривател и друго. Луд, да, може би, откривател - да, положително, и то революционен откривател, но друго... Много бих се зарадвала на коментар от човека, гласувал за последното... Какво е неговото мнение за Айнщайн? Ако някой иска може в коментарите и да погадае. Според мен просто не е могъл да избере кое от всичките прозвища да му даде. Но това си е мое мислене :)

Та. От цялата работа със сигурност знаем, че всички познават великия учен.


Малко предистория...

Той е роден на 14 март 1879. Немски физик и теоритик от еврейски произход, известен най-вече със създаването на теорията на относителността (инфо) и допринесъл значително за развитието на релативистката космология. Неговото име се отъждествява с популярното уравнение E = mc2 за еквивалентност на маса и енергия.


Това е известния Айнщайн.

Но любопитните факти са по интересни... :)

Едно от най-великите му открития е осъзнаването на факта, че времето е относително. То се ускорява или намаля, според това колко бързо се движи едно нещо отнесено към друго. Колко се променя?

Всеки от нас понякога има чувството, че времето сякаш се точи покрай него... Всичко е бавно и сякаш на забавен каданс. Друг път докато се обърнеш и вече си закъснял за ставане за работа :). Но нали човек не може да променя скоростта на времето? То винаги тече по един и същи начин... или ?

Айнщайн не мисли така. Идеята му е, теоритично, че колкото по-близо сме до скоростта на светлината (186,000 мили на секунда), толкова повече времето ще изглежда да се движи по-бавно за нас, от гледна точка на някой, който не се движи спрямо нас. Той нарича това забавяне на времето поради движение на времеви разширявания. Разбрахте ли нещо? :)

Спокойно. Нека си представим, че стоите някъде на Земята (примерно :D) и държите часовник. Нека ваш приятел да е в ракета, която преминава покрай вас с почти 186,000 мили в секунда. Той също има часовник. Ако можехте да погледнете часовника на приятеля си, то вие бихте забелязали, че той се движи значително по-бавно от вашия. Въпреки това, приятеля ви ще си мисли, че часовника му работи идеално, а вашия се движи супер бързо. Малко е объркващо :) И все пак не се притеснявайте. На Айнщайн му е отнело години, за да го разбере... а той все пак е доста умен човек ;)


Дали тази теория е вярна? Ами нека да погледнем експеримент... направен през 1970г. Два атомни часовника са сверени безупречно. Както знаем, атомните часовници са едни от най-точните и биха дали отклонение от малка част от секундата за много голямо време... Та единия е оставен на земята, а другия в совалка, обикаляща Земята с 600 мили в час. След пълната обиколка, двата часовника... се оказали с разлика от няколко билионни от секундата. Разликата е малка, но все пак теорията се отнася за скорост близка до светлината, тоест за скорост с няколко милиона пъти повече от 600 мили в час ;)

В предния постинг казах, че ще говоря за белите дупки... мисля да го направя във следващия, защото този стана прекалено дълъг. А и не може да се разкаже за Айнщайн накратко.


Но нали не си мислите, че съм забравила за най-известната му снимка :)

Та тази снимка е направена от един фотограф с много късмет! Идеята била да се направи фото на известния учен по случай 72-годишнината му. В последния момент обаче се проявила лудостта в неговата душа и той се изплезил. Случката изглеждала като провалена фото сесия, но всъщност се оказва сензация, която изстрелва акциите на фотографа.

По принцип Айнщайн се е държал добре с журналистите. Един от тях веднъж го помолил на кратко да формулира същността на теорията за относителността и получил следния отговор: "Ако държите на коленете си очарователна дама един час, ще ви се стори, че е минала само минута. Ако държите за минута горещ тиган, тя ще ви се стори час."

Особено любезен бил носителят на Нобелова награда за физика с красивите репортерки. Когато една от тях го попитала каква е разликата между времето и вечността, той казал: "Дете мое, ако имах време, за да ви обясня тази разлика, щеше да измине цяла вечност, преди да я разберете."

Та така с Айнщайн за сега...

Ето три негови цитата, които са доста актуални за България в момента:
  • Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме използвали, когато сме ги създавали.
  • Не се подчинявай на властта, ако това противоречи на принципите ти.
  • Няма толкова висша цел, която да оправдае използването на всякакви средства.

ПП. Гласувайте в анкетата горе в дясно! :)

вторник, 2 юни 2009 г.

Бермудския триъгълник... мистерия или проста геометрия...

И така. Приключи една анкета, посветена на едно наистина много интересно място.

Бермудския триъгълник... има ли мистерия около него?


има извънземна дейност там
2 (12%)
военните са виновни
1 (6%)
има странни (необясними) сили
9 (56%)
глупости
1 (6%)
Бермудския... какво ?
0 (0%)
нямам мнение (не знам)
0 (0%)
просто съвпадения
2 (12%)
друго
1 (6%)

В самата анкета участваха 16 души. Отговорите са разнообразни и интересни, но повечето от гласувалите са решили да гласуват за най-неутралното. А именно - има странни (необясними) сили там. Всички посетили блога знаят какво е Бермудския триъгълник (много съм доволна, че хората са много образовани), както и това, че всеки от тях има мнение. Трима обаче не вярват в Бермудския триъгълник.

А дали наистина трябва да се вярва в него или е просто поредната измишльотина...
Аз винаги предпочитам вие да решите сами за себе си, но нека първо видим някои интересни случки около този триъгълник...

Първо. Къде е този триъгълник.
Триъгилника има за "граници" линиите между Бермуда, към Пуерто Рико, Югоизточния бряг на Флорида и обратно към Бермуда.


В тази област сякаш има извънземна дейност...

... или просто прекалено много съвпадения.



Нека започнем с обясненията на учените. Според много от тях всичко се обяснява научно. В тази област има много метан. Голямото му количество може да причини потъването на кораб или да свали самолет. Аз лично не вярвам на тази теория. Намирани са много кораби, които нямат никакви следи от каквото и да е обгазяване. единственото странно е, че екипажа безследно е изчезнал...

Друга теория.
Има много магнитни сили в района. Те могат да причинят объркване на инструментите и самолетите да се разбият. Но какво за корабите ? Добре, уредите им престават да работят и те потъват - блъснали се в някой риф, остров или друго. Отново не обяснява изчезването на екипажи, както и не намирането на останки от кораби.

Трета теория.
Пирати. Не, не и не. Ако едни пирати могат да свалят самолети и кораби и да останат невидими за всички... аз ще си изям шапката ;)

Други теории.
Урагани и човешки грешки. Толкова много и все там? Може мястото вече наистина да всява страх и човек да е прекалено уплашен, навлизайки водите на Бермудския триъгълник... но не вярвам да е така. Ураганите... ами те се сформират при наличие и на облаци, което липсва.

Е, някои от инцидентите все пак са причинени от някои от тези теории, но не всички и не толкова много. Има много и най-различни примери за хора, които преживяват странни случки, чувства, видения, когато са в Триъгилника.

Ето няколко случки, които са най-запомнящи се от всичките изчезвания.
Става въпрос за загуба на Американски кораб USS Cyclops през март 1918 и самолети от ескадра 19 през Декември 1945г.. Кораба потъва в появила се, сякаш изневиделица, буря, а самолета пада в океана след свършване на горивото му.



Останки и двата не са открити до сега.

Друго познато изчезване е на цивилен танкер SS MArine Sulphur Queen, който превозва сяра. Случката в през Февруари 1963. Останки от танкера не са намерени. Големината му е 159м. на 21м. Единственото, което е открито на повърхността на водата са спасителни жилетки и други неща, използвани при корабокрушение или бедствие.

Безследно изчезнали.
Кораба Mary Celeste е най-интересния от този вид мистерии. През 1872 двумачтовия 282-тонен кораб Мери Селесте бива намерен изоставен. Всичко си е било на мястото, с изключение на екипажа. Интересно нали ? Но нека погледнем записките при последвалото разследване. Малко хора значт, че при намирането на кораба, той е на половина пълен с вода, както и че е липсвала ена от спасителните лодки. Възможна теория - кораба се е натъкнал на големи вълни, водовъртеж, буря, течение, рифт или нещо друго и мислейки, че кораба потъва - екипажа се е изнесъл с лодката. Още повече, че кораба бива открит по-близо до Европа, от колкото до Америка... И все пак въпроса остава... къде е екипажа... и защо никой не се е обадил за помощ?

Но нека преминем границата на науката и навлезем в мистиката.
Има теории, че на дъното на океана там има извънземна дейност. Ентусиастите биха казали, че това е подводна площадка за кацане на космически кораби... Склонна съм да вярвам, че има нещо под водата, което причинява всички тези аномалии. Но по-скоро вярвам да е военна дейност, прикрита с мистерията за НЛО.

Има много случаи, в които малко преди даден кораб или самолет да изчезне от радарите да съобщава за необикновени неща. Стълбове светлина, необичайни облаци, невероятно затишие. Има пилоти, които след успешно преминаване през триъгълника да споменават за необикновени преживявания. Като оставим на страна видяни НЛО кораби и подобни, остават интересните случки, в които са видяни изчезналите машини. Пилоти са виждали самолети, които са сякаш от преди век, реещи се из небето... Кораби, появяващи се неочаквано близо и изчезващи също толкова бързо...

А какво ще кажете за теорията, че там всъщност е потопената Атлантида?
Нека се запознаем с физика Edgar Cayce (1877 - 1945). Той изказва мнението, че там всъщност е потънала мистичната страна, за която ви разказах предния път. Според него уреди от Атлантида причиняват всички тези странни аномалии. Огнени кристали, ги нарича той. При потъването, някои от тях са се повредили. Макар и края на неговата теория да отива в рамките на въображението, според някои, той казва, че елементи от Атлантида предстои да изплуват. Той посочва годината 1968-а, като казва, че това му е съобщено по време на спиритичен сеанс. Уникалното в случая не е точно всички тези негови теории, предполагам, че повечето от вас смятат, че са глупости. Уникалното е, че през 1968-а година, в близост до остров Бимини (до Бахамите) е открит така наречения Bimini Road или Bimini Wall или Roar. Все наименования на "пътя", който образува североизток-югозападна линия... настилката е направена от различни по размер кръгли камъни.

Дали този, на пръв поглед луд, физик наистина е знаел какво говори ?

Вие как мислите ? Интересно ми е човекът, отговорил на анкетата с Друго. Той какво е имал в предвид ?

Отговорът на моя любимец - Айнщайн.

Той е може би единствения човек, който е разгадал мистерията на Бермудския триъгълник. За наше нещастие той отказва да сподели откритието си с никой друг. Теориите му, обаче, се въртят около времето и пространството. Според него се получава някакво пречупване на пространството, така наречените времеви тунели. През които може да се мине при определени обстоятелства. Къде водят тези тунели е неизвестно. Според него може да водят до 500м по-нататък, но може да те заведът от другата страна на Млечния път... но за тези негови теории ще говорим друг път. :)

И все пак... дали има нещо извънземно или не точно... дали науката има пръст в аномалиите на това място... всеки има право да подложи на съмнение Бермудския триъгълник. Но дали този Дяволски триъгълник не ни подлага нас на някакъв тест ... ?


ПП. Не забравяйте да гласувайте в новата анкета горе в дясно!