понеделник, 18 октомври 2010 г.

Необятните дълбини на и извън планетата Земя

Една не много лесна и изключително обширна тема.
Смятам да започна с един обобщаващ постинг и тук да въвеждам линкове към поредицата, която смятам да направя. Ще ги намерите най-отдолу на текста.

Всеки ден хората отправят поглед към небето. Било то, за да погледнат слънцето, да се помолят или, за да изследват някое небесно тяло. Космосът е любима тема на много хора. Няма да намерите компания, в която да няма поне един любител. Но малцина са тези, които наистина се заглеждат в дълбокият космос. Поглеждат нагоре и не виждат само небосвод, изпълнен с мигащи точици. За тях там няма няколко съзвездия и Вечерницата. За тях небето е извор на толкова много въпроси, които се увеличават с всеки поглед нагоре.
Хората, които се занимават с астрономия по-професионално за жалост са много малко в България. Също така липсват възможности за финансиране или разработване на конкретни проекти. Въпреки това всеки път, когато там горе се случва нещо, има толкова много желаещи да надникнат.


С течние на годините вече знаем много неща за нашата Слънчева система. Знаем интересни факти за най-близките ни звезди и системи. Имаме хиляди догатки и предположения за дълечните обекти. Но това, което не осъзнаваме е, че прекалено много гледаме нагоре.


Това, което от скоро осъзнава човекът, е че той не познава собствената си планета. Сушата на планетата е само 1/3 от цялата й повърхност. Има толкова много, което не знаем за планетата ни в частта, която е под водата. Марианската падина. Какви ли същества се крият на около 11км дълбочина.


Марианската падина е дълга около 2000 километра и е на около 6500км от центъра на Земята. Там няма ниакаква слънчева светлина. Принципно естествената слънчева светлина достига максимум до към 200-300 метра. Ако има някакъв вид живот - какъв е, с какво се храни, как диша, как вижда. Това са много въпроси, на които едва сега започваме да даваме някакви отговори.


И най-важното. Отговорите на тези въпроси ще ни помогнат да разберем къде и какъв вид форма на живот може да има на другите планети. За момента учените търсят подобни на изучените видове. Но какви ли други начини на съществуване може да има? Може ли да издържи някакъв организъм на пределната граница на замръзване или в нажежени места, в които ние не можем да оцелеем? Ако може - от какво е изграден този организъм, какво го правиустойчив на такива условия?


Тези въпроси, както и много други ще разгледаме в следващата ми поредица. Надявам се да съм ви настроила и с нетърпение да очаквате следващите постинги.

П.П. Ако имате и вие някакви въпроси или теми, които искате да разгледам - пишете коментари, ще се радвам да чуя и вашите интереси.