сряда, 7 октомври 2009 г.

За началото на вселената...

Или някъде там... в началото :)

Има един момент, когато всяко едно живо същество се замисля над фундаменталния въпрос:

От къде произлизам?
Какво съм аз?
Как така се движа, дишам...

и все такива подобни въпроси, на който няма точно финализиран отговор.



Започва се аз от къде съм - от земята (примерно, почваме с предположението, че сътворени от пръстта... или поне някои от предшествениците ни). А тя от къде? От някои метеорит... който е от космоса.. а космоса? мииии от първоначалния взрив... който е от хаоса, който е от нищото... и стигаме до финалното - а нищото къде е съществувало и може ли 'нищо' да съществува, за да се създаде нещо от него... мисля, че започна да ми пуши главата, както може би и вашата...

За това спираме и започваме с няколко интересни теории...

Първо бих казала един цитат:

"Чoвeк нe paзбиpa нeщo дoбpe, aкo нe мoжe дa гo oбяcни нa бaбa cи."

Познахте ли го? Айнщайн ;)

Та и аз така, не съм много на ясно, така че да ме извините и приемам всякакви въпроси ако не съм обяснила като хората нещо :)

Така, всеки знае за теорията за Големия Взрив.


Наясно сме, че се е образувало голямо напрежение, което е ескалирало и в резултат се е взривило, резултирайки в създаването на Вселената, такава, каквато я познаваме и днес. Нека сега се замислим до колко тази теория наподобява описание на ... черна дупка. Черните дупки са също такива събирания на огромно количество маса. Но Големият взрив не е черна дупка. Поне така мисля.


Как се образува черна дупка? С течение на времето. Което в началото го е нямало в буквалния смисъл. Няма как да се събере тази маса. Следователно Големият Взрив е един вид изхвърляне на маса... което ни навежда на мисълта, че това е обратното на черна дупка, което ако се сещате е... бяла дупка.


Следите ли ми мисълта за сега?

Имаме прехвърляне на материя от някъде в бъдещето - в миналото. Резултирайки в Големия Взрив и появата на бяла дупка. Но!

Както казах в предишен постинг :
"Хоризонтът на бялата дупка се отдръпва от падащата към нея материя (което прилича на излъчване). Стига се момент, в който хоризонтът на бялата дупка се свива до сингулярността, при което дупката изчезва."

В случая имаме линии, които могат да се проследят до неопределеното минало без да пресекът сингуларността на бялата дупка. В теорията за Големия взрив се казва, че всички тези 'световни' линии всъщност произлизат от сингуларността. Следователно, Големият взрив може би не е бяла дупка...

Но това е една от теориите. Светът може би е произлязал все пак от черна или бяла дупка, тъй като това се отрича само от теорията за Големия Взрив. Има и други теории все пак.

Нека отговорът е бялата дупка. За да имаме такава теория то трябва да обърнем времето за една умираща звезда, която създава черна дупка. Игнорираме налягането и го изобразяваме като сферичен облак от прах, в който не действа нищо друго, освен гравитацията.
Звездния колапс е бил изучаван като възможност. Може да се създаде точен модел на звездния колапс в отсъствие на налягане като се 'залепи' един модел на Фредман-Робъртсон-Лоукър (Friedmann-Robertson-Walker - ФРЛ) във вътрешността на сферична звезда, около която има Шварцчайлд модел. Така вътре в звездата космическото време ще остане хомогенно и изотропно по време на колапса.
Следователно, възвратносттa на времето при този модел не може да се различи от модела на ФРЛ ако праховата сфера е по-голяма от наблюдаваната Вселена.
С други думи - Цялата вселена може би е една огромна бяла дупка. Как може да докажем или отречем правотата на теорията? Лесно. Изчакваме милиарди години докато не видим ръба на сферата. Ето тогава бихме разбрали и отговора.

Но няма как да изчакаме толкова време, нали ;) Все пак считаме, че нашата Вселена е на около 13.7 милиарда години... Виждате колко много се е променила само в последните 200 000 години нашата планета, какво остава за цялата Вселена :)

Но аз съм на мнение, че теорията за Големия Взрив нещо не се връзва.
Замислете се:

В началото нямало нищо... след това то експлоадира...

Мммм... белите дупки са по-вероятни...


И все пак някои смятат, че има и друго обяснение... така наречените Анунаки... за които не си спомням дали съм говорила, но предполагам, че щом споменавах за Самарянците, то и за тях съм казала някоя дума :)
Може да ви разкажа за предполагаемия сблъсък на Нибуру (планетата на Анунаки) с планета... и по-късно формиращи Земята... нооо отова другия път и по-подробно :)


До следващия път!

13 коментара:

  1. ;)Много хубаво е да видиш момиче на 23 да се занимава с такива интересни и сложни неща :) Евала....понеже гледам,че те интересуват и мистични неща..направи една статия за лицето на Марс ще ти е интересно

    ОтговорИзтриване
  2. Добра идея. Може да направя една статия за Марс. Отдавна не съм писала за любимата ми планета...
    Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пък имам друго обяснение, откъде е произлязла Вселената (ха сега - да изправя косите на всички физици!). Според мен, Вселената е произлязла от ... НИЩОТО!!! Тоталното, непредставимо, недостижимо, безпространствено, безвремево НИЩО! Най-тоталната и пълна симетрия, която поради тоталната си симетричност може да бъде определена единствено като НИЩО. Тъй като е безвремево, условно би могло да се приеме, че това НИЩО съществува и днес (например - в основата на черните дупки, както и в момента "преди" Големия Взрив, които на практика са си едно и също нещо).

    Реалността приживе, в която живеем пък не е нищо повече от споделена на подсъзнателно ниво, масова, обща за всички ни мисъл. Масов, споделен сън. Именно масовото Световно подсъзнание "изгражда", тъй да се каже, "реалността", в която живеем и това масово Световно подсъзнание много лесно би успяло да измени въпросната "реалност" (в действителност заблуда, "мая" по индийско му), ако то самото бъде изменено.

    Казано по по-друг начин: Всичко е една Матрица, но не такава като във филма "Матрицата" с Киану Рийвс, а малко по-различна - изграждана с помощта на подсъзнанието на всеки един от нас (а до това подсъзнание пък би могло да се достигне и чрез хипноза, както и чрез транс или пък чрез екстрасензорни способности, подобни на вангините).

    Я да видим сега - ще има ли несъглсни!

    ОтговорИзтриване
  4. Наречи ме закостеняла, но все още не мога да приема теорията, че Нищото съществува... някъде в нищото... Едно нещо съществува Някъде...
    Но има логика в теорията ти.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз ги разглеждам нещата по следния начин. За да се изгради един автомобил, примерно, се започва от рамата, минава се през монтажа на каросерията, двигателя, ходовата част, колелата, седалките и всичко останало, докато не бъде представен завършения продукт, който ние в бъдеще ще започнем да шофираме. Така и при възникването на Вселената.

    При възникването на Вселената се започва с първичното нарушаване на пълната симетрия на НИЩОТО, появява се пространството, времето, възникват елементарните частици, галактиките, звездите, планетите, организмовия свят на някои от планетите, животните и хората, докато не стигнем до бъдещето на Вселената, при което тя ще се разширява вечно, ще се свие отново до НИЩОТО или пък в някой момент разширението ще спре и повече Вселената (по-точно - позната на нас част от нея) нито ще се разширява, нито ще се свива.

    Ако, само логически, излезем от интуитивната представа за времето като "разделено" на минало, настояще и бъдеще (тази представа произтича от устройството на човешкия организъм и най-вече от начина на функциониране на човешкия мозък с механичния му разум), ние ще осъзнаем, че това разделяне на минало настояще и бъдеще е само условно и че нищо не пречи да разглеждаме миналото (където е тоталната симетрия на абсолютното НИЩО, от което е произлязла познатата ни Вселена), настоящето и бъдещето като паралелни, като едновременно съществуващи. Тоест, миналото с тоталното НИЩО, от което произхожда Вселената продължава да си съществува и днес, както продължава да си съществува и днес и бъдещето (или по-точно едно от бъдещетата), към което тази Вселена се е отправила.

    ОтговорИзтриване
  6. на мен ми е много забавно да 4ета такива неща чудно ми е ако някой попадне в черна дупка завинаги ли остава там и ако черната дупка е погълнала нещо преди това дали човекът ще може да види нещо като планета или звезда?

    ОтговорИзтриване
  7. имам 1 въпрос големят взрив къде е "избухнал" в друга вселена ли???

    ОтговорИзтриване
  8. По думите на учените е избухнал в Нищото.

    ОтговорИзтриване
  9. Нямам думи, нищо не е ясно!

    ОтговорИзтриване
  10. Щом като нищото може да избухва, нали има много Нищо, защо не си избухва много пъти?

    ОтговорИзтриване
  11. Отговорът на предишният коментар е доста дълъг и няма да ми стигне мястото за коментиране. Мога да кажа само това - принципно има идея за многопластовите вселени. Има множество от пластове, като люспи, като всеки един от тях е отделна вселена. Така имаме безкрайна поредица от, казано най-просто, "много избухвания в Нищото". Но това е обширна теория, която не всички одобряват :)

    ОтговорИзтриване
  12. Здрасти Сиси,много ми хареса че се интересуваш от подобни неща.Теории има много и най различни и тъйкато и на мен тази материя ми е интересна сам се запознал с тях.Аз смятам, чеотговора на този въпрос се крие в черните дупки както знаем те са стабилни във времето обекти които стават все по големи в следствие от погълнатата материя,но ще дойде момент когато те ще погълнат всичко,ще се самоизядат взаимно,ще се получи супер свръх масивна дупка която вече ще стане нестабилна /тъйкато е черна дупка за страничен наблюдател тя няма да съществува/и това ще доведе до взрив/големия взрив/и всичко ще започне отначало.

    ОтговорИзтриване
  13. Голямата въртележка, наречена живот :)

    ОтговорИзтриване