вторник, 2 юни 2009 г.

Бермудския триъгълник... мистерия или проста геометрия...

И така. Приключи една анкета, посветена на едно наистина много интересно място.

Бермудския триъгълник... има ли мистерия около него?


има извънземна дейност там
2 (12%)
военните са виновни
1 (6%)
има странни (необясними) сили
9 (56%)
глупости
1 (6%)
Бермудския... какво ?
0 (0%)
нямам мнение (не знам)
0 (0%)
просто съвпадения
2 (12%)
друго
1 (6%)

В самата анкета участваха 16 души. Отговорите са разнообразни и интересни, но повечето от гласувалите са решили да гласуват за най-неутралното. А именно - има странни (необясними) сили там. Всички посетили блога знаят какво е Бермудския триъгълник (много съм доволна, че хората са много образовани), както и това, че всеки от тях има мнение. Трима обаче не вярват в Бермудския триъгълник.

А дали наистина трябва да се вярва в него или е просто поредната измишльотина...
Аз винаги предпочитам вие да решите сами за себе си, но нека първо видим някои интересни случки около този триъгълник...

Първо. Къде е този триъгълник.
Триъгилника има за "граници" линиите между Бермуда, към Пуерто Рико, Югоизточния бряг на Флорида и обратно към Бермуда.


В тази област сякаш има извънземна дейност...

... или просто прекалено много съвпадения.



Нека започнем с обясненията на учените. Според много от тях всичко се обяснява научно. В тази област има много метан. Голямото му количество може да причини потъването на кораб или да свали самолет. Аз лично не вярвам на тази теория. Намирани са много кораби, които нямат никакви следи от каквото и да е обгазяване. единственото странно е, че екипажа безследно е изчезнал...

Друга теория.
Има много магнитни сили в района. Те могат да причинят объркване на инструментите и самолетите да се разбият. Но какво за корабите ? Добре, уредите им престават да работят и те потъват - блъснали се в някой риф, остров или друго. Отново не обяснява изчезването на екипажи, както и не намирането на останки от кораби.

Трета теория.
Пирати. Не, не и не. Ако едни пирати могат да свалят самолети и кораби и да останат невидими за всички... аз ще си изям шапката ;)

Други теории.
Урагани и човешки грешки. Толкова много и все там? Може мястото вече наистина да всява страх и човек да е прекалено уплашен, навлизайки водите на Бермудския триъгълник... но не вярвам да е така. Ураганите... ами те се сформират при наличие и на облаци, което липсва.

Е, някои от инцидентите все пак са причинени от някои от тези теории, но не всички и не толкова много. Има много и най-различни примери за хора, които преживяват странни случки, чувства, видения, когато са в Триъгилника.

Ето няколко случки, които са най-запомнящи се от всичките изчезвания.
Става въпрос за загуба на Американски кораб USS Cyclops през март 1918 и самолети от ескадра 19 през Декември 1945г.. Кораба потъва в появила се, сякаш изневиделица, буря, а самолета пада в океана след свършване на горивото му.



Останки и двата не са открити до сега.

Друго познато изчезване е на цивилен танкер SS MArine Sulphur Queen, който превозва сяра. Случката в през Февруари 1963. Останки от танкера не са намерени. Големината му е 159м. на 21м. Единственото, което е открито на повърхността на водата са спасителни жилетки и други неща, използвани при корабокрушение или бедствие.

Безследно изчезнали.
Кораба Mary Celeste е най-интересния от този вид мистерии. През 1872 двумачтовия 282-тонен кораб Мери Селесте бива намерен изоставен. Всичко си е било на мястото, с изключение на екипажа. Интересно нали ? Но нека погледнем записките при последвалото разследване. Малко хора значт, че при намирането на кораба, той е на половина пълен с вода, както и че е липсвала ена от спасителните лодки. Възможна теория - кораба се е натъкнал на големи вълни, водовъртеж, буря, течение, рифт или нещо друго и мислейки, че кораба потъва - екипажа се е изнесъл с лодката. Още повече, че кораба бива открит по-близо до Европа, от колкото до Америка... И все пак въпроса остава... къде е екипажа... и защо никой не се е обадил за помощ?

Но нека преминем границата на науката и навлезем в мистиката.
Има теории, че на дъното на океана там има извънземна дейност. Ентусиастите биха казали, че това е подводна площадка за кацане на космически кораби... Склонна съм да вярвам, че има нещо под водата, което причинява всички тези аномалии. Но по-скоро вярвам да е военна дейност, прикрита с мистерията за НЛО.

Има много случаи, в които малко преди даден кораб или самолет да изчезне от радарите да съобщава за необикновени неща. Стълбове светлина, необичайни облаци, невероятно затишие. Има пилоти, които след успешно преминаване през триъгълника да споменават за необикновени преживявания. Като оставим на страна видяни НЛО кораби и подобни, остават интересните случки, в които са видяни изчезналите машини. Пилоти са виждали самолети, които са сякаш от преди век, реещи се из небето... Кораби, появяващи се неочаквано близо и изчезващи също толкова бързо...

А какво ще кажете за теорията, че там всъщност е потопената Атлантида?
Нека се запознаем с физика Edgar Cayce (1877 - 1945). Той изказва мнението, че там всъщност е потънала мистичната страна, за която ви разказах предния път. Според него уреди от Атлантида причиняват всички тези странни аномалии. Огнени кристали, ги нарича той. При потъването, някои от тях са се повредили. Макар и края на неговата теория да отива в рамките на въображението, според някои, той казва, че елементи от Атлантида предстои да изплуват. Той посочва годината 1968-а, като казва, че това му е съобщено по време на спиритичен сеанс. Уникалното в случая не е точно всички тези негови теории, предполагам, че повечето от вас смятат, че са глупости. Уникалното е, че през 1968-а година, в близост до остров Бимини (до Бахамите) е открит така наречения Bimini Road или Bimini Wall или Roar. Все наименования на "пътя", който образува североизток-югозападна линия... настилката е направена от различни по размер кръгли камъни.

Дали този, на пръв поглед луд, физик наистина е знаел какво говори ?

Вие как мислите ? Интересно ми е човекът, отговорил на анкетата с Друго. Той какво е имал в предвид ?

Отговорът на моя любимец - Айнщайн.

Той е може би единствения човек, който е разгадал мистерията на Бермудския триъгълник. За наше нещастие той отказва да сподели откритието си с никой друг. Теориите му, обаче, се въртят около времето и пространството. Според него се получава някакво пречупване на пространството, така наречените времеви тунели. През които може да се мине при определени обстоятелства. Къде водят тези тунели е неизвестно. Според него може да водят до 500м по-нататък, но може да те заведът от другата страна на Млечния път... но за тези негови теории ще говорим друг път. :)

И все пак... дали има нещо извънземно или не точно... дали науката има пръст в аномалиите на това място... всеки има право да подложи на съмнение Бермудския триъгълник. Но дали този Дяволски триъгълник не ни подлага нас на някакъв тест ... ?


ПП. Не забравяйте да гласувайте в новата анкета горе в дясно!

21 коментара:

  1. Много интересно :) А, според Айнщайн времевите тунели водят на друго място, а не в друго време, така ли?

    ОтговорИзтриване
  2. не само :) и двете. Тунелите са пречупване на пространството и времето... Проблема е, Айнщайн казва, че тунелът в пространството ще се затвори преди пътешественикът да успее да излезе от него (например, в случая „мост на Розен-Айнщайн“ — първият описан пространствено-времеви тунел), освен ако не бъде удържан от така наречената антиматерия... ноооо мисля, че издавам прекалено много за следващия ми постинг ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Според някой в триъгълника няма повече необясними неща от всяко друго място на света, но като че ли все пак поради населеността на движение там необяснимите случки са с голяма гласност. Добре е да знаем все пак , че няма необясними неща, има само неща, които все още не познаваме !

    ОтговорИзтриване
  4. Вярно е :) Просто не познаваме нещата и за това повечето ги квалифицираме като необясними, което наистина не е правилно. Относно триъгълника - да. Ако се замислиш повече, то наистина няма чак толкова много инциденти, колкото на други места. Интересното в случая е просто, че са при странни обстоятелства и точно това завладява въображението на много хора по света! :)

    ОтговорИзтриване
  5. То май повечето неща за Бермудския триъгълник са измислени.

    Почти всички инциденти са разследвани и няма нищо загадъчно. Съвсем "стандартни" катастрофи.

    Ако има един-два недообяснени случаи, то е заради липсата на достатъчно останки. Все пак океанът е голям.

    Другото са измислици на журналисти с въображение.

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина е възможно и да е просто масова нагласа. наистина ако го гледаме мащабно има доста места, където са се случвали и повече инциденти, които обаче са напълно обясними. Мистичното покрай Бермудския триъгълник е създадено покрай желанието на хората наистина да има 'нещо' там. Нещо необяснимо, което да се мъчат да обяснят. Човещинка :)

    ОтговорИзтриване
  7. според мен има малко измислица и истина. Но като че ли всички не са способни да повярват че е истина. Всичко е ВЪПРОС на въображение ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Около Бермудският триъгълник има много мистерия защотовече сигурно стотици кораби и самолети са се разбили там,а хората не могат да си обяснят защо са се разбили... :)

    ОтговорИзтриване
  9. абе аз си мисля че там има някакво странно електромагнитно поле което е много силно

    ОтговорИзтриване
  10. във всяка лъжа има капка истина, така че и Бермудския триъгълник крие нещо... просто още не сме го разбрали.

    ОтговорИзтриване
  11. ами вероятно ще те разочаровам, но ако прочетеш "загатката на бермудския триъгълник" от Лорънс Дейвид Куше, ще видиш, че човекът си е направил труда да сравни "легендите" с действителността и се оказва се, че много (май почти всички) разкази за "триъгълника" се разминават с действителната картина.
    Уж времето било "идеално", а вестниците пишат, че е бушувала буря. Друг път самолетът е изчезнал в "триъгълника", а то излиза, че е на стотина мили от Великобритания и т.н.. Но защо не оставя на вас да четете... Книгата я има даже в нета - в . Издадена е преди повече от 30 години и автора разглежда всички "приказни" случаи. По интересно е, че даже някоя от телевизиите като "дискавъри" или "нейшинъл" бяха направили филм, с който "обясняваха" мистерията все едно, че те са я разкрили, а всъщност преразказваха книгата на Куше.

    ОтговорИзтриване
  12. а да, и ако не греша самолетите май са открити, а проблема при тях е, че командирът им ги е карал да летят в грешна посока

    ОтговорИзтриване
  13. Хм, не знаех за книгата. Ще се постарая да я намеря :) Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  14. tova e kato konspiracia na cvetarite napravena srestu love

    ОтговорИзтриване
  15. Spored men ima nekvi sili , no za vseki slu4ai ne sa izvanzemni vse o6te ne e dokazano tehnoto sa6testvuvane , taka 4e hora ne vqrvaite na fantazii , az sa6to se zanimav s takiva ne6ta i istinata e 4e nema izvanzemni pone na na6ta planeta

    ОтговорИзтриване
  16. Da be da imalo izvanzemni , koito otvli4ali horata nad bermudskiq tri1galnik ,a ako be6e taka nali i nie 6tqhme da badem otvle4eni beeeeeeeeeeeeee

    ОтговорИзтриване
  17. На първо място благодаря за статията! Беше ми интересно да се запозная с други гледни точки.
    Сега по темата! Много имагинерна ми се струва теорията на Айнщайн (лично мое мнение). До колкото помня имаше дори някакъв филм за тези времеви тунели. Нека допуснем, че има нещо вярно в това. И нека допуснем, че не само ние допускаме такова нещо... ! То тогава Триъгълникът щеше да се превърне в арена на американското правителство... своеобразна арена за експерименти... и в крайна сметка отново стигаме до американските експерименти.
    Тази теория, като че ли е почти толкова допустима, колкото и тази за метановите балони на дъното.
    Нека направя малко отклонение за тези балони.
    Метановите джобове са огромни количества метан на дъното на океана. Концентрацията им в тази зона е по-голяма. Достигайки до повърхността и срещайки се с нагорещените двигатели на самолети, кораби и т.н. те се възпламеняват.
    Въпросът ми е обаче в примера, който даде с двумачтовия кораб. След като е бил с мачти, изключваме идеята за гориво като движещо средство ( а и годината говори сама по себе си) ... Е в такъв случай какво се е случило с него... ? Не вярвам американското правителство да е подхванало експерименти още от 1872-ра година.
    Аз не отхвърлям теории, аз задавам логични въпроси. Дано това Ви накара да се замислите за някои от предложените по-горе хипотези!

    ОтговорИзтриване
  18. Когато намират Мери Селесте, корабът е бил в сравнително добро състояние. Имал е предостатъчно храна и вода. Товарът е недокоснат. Даже е поддържал определеният курс към Гибралтар. Единственото нещо е, че екипажът го няма.
    Две посоки на мислене.
    Първо - теорията с напускането на кораба чрез спасителните лодки е напълно възможен. По това време все още сме вярвали в какво ли не. Екипажът може да се е изплашил от гигантска сепия (бог на океана) или някой на борда е бил извън контрол (случва се хората да полудяват в океана). 10 души на една лодка... имат малък шанс за оцеляване.
    Второ - не казвам, че е така, но защо да изключваме теорията за експериментите. Напротив. Тогава са били открити много неща. Тогава са живели велики учени като Коперник, Галилей и Кеплер. Американският океанограф Матю Мори публикува "Физическа география на моретата" — първият учебник по океанография, през 1855г. Тогава са се захващали с всякакви теории или идеи и хрумвания и поради недостатъчно знания са постигали много провали и от там и са допускали много грешки. Може би това е просто резултата от една грешка?

    ОтговорИзтриване
  19. леле,наистина ли как може Пуерто Рико И Флорида да не са залечени щом има необясними за вас сили трънки и бонбонки няма НЛО-та там ако питате мен ....

    ОтговорИзтриване
  20. Само един бог энае какво и эащто се случва там...

    ОтговорИзтриване