понеделник, 25 май 2009 г.

Атлантида


И така. Вече имаме резултати от гласуването на тема Атлантида. Тази наистина загадъчна цивилизация на атлантидите ни вълнува от много време. Правени са филми по темата. Учени са се изказвали и пишели дисертации... Всичко тов опира до едно нещо. Никой не може да каже със сигурност дали ги е имало. Къде са били и какво са правили... Ето обаче какво смятат читателите ми, 10 на брой:

да
5 (50%)
не
0 (0%)
може би
4 (40%)
друго
1 (10%)

Тоест, от всички тях, никой не предполага, че не са съществували. Около половината се съмняват, но никой не е категорично против. Нека да погледнем тогава в научните разкрития... а после може и в мистиката... за Атлантида!

На картата стрелката сочи север
(Египтяните смятали, че юг,
а не север се намира отгоре.).
Надписа в ъгъла на картата в превод
от латински означавва:
Атлантида, сега е под водата,
според вярванията на египтяните
и описанието на Платон.


Атлантида е мистично място - по описания е остров. На него цивилизацията е процъфтявала. Имало е много развита наука, медицина, архитектура и други. Говори се, че атлантидите са били невероятни и ни провокират от много много години, да ги открием... или поне това, което е останало от тях.


Атлантида се счита за изгубена. Никой не знае точното местонахождение на острова.
Първи за него пише Платон, който смята, че Атлантида е била унищожена от природно бедствие около 9000 години преди неговата епоха (роден ок. 427г. пр.н.е.). Но повечето съвременни учени смятат, че той просто е измислил тази цивилизация. Дори и местонахождението й е изключително спорно. Предполагало се е, че се намира на най-различни точки от планетата. Това включва Южния полюс, о-в Тера, Атлантическия океан, Южна Америка, Индийския океан, Средиземно море... дори има теории, че това е действително съществувала империя, но наречена по друг начин - пр. Троя. Е. Цангер открива много прилики между Атлантида и Троя, но... и това не е достатъчно доказателство.

Нека разгледаме разсъжденията на Платон. Разказа му за Атлантида идва от Солон - атински законодател и философ, видял в Саис (някогашна столица на Египет) колона с разказ за Атлантида. Солон бил приятел на дядото на Платон. Превода на Солон обаче може да не е верен. Той може да е объркал смятането на годините, тъй като египтяните са имали още два календара (освен 365-годишния) - празнични и ръководени от Луната. Така, че по тях потъването на Атлантида вместо на 9000г. минава на 1 207г. пр.Хр.

Според тях островът е бил 600км. на 400км.

Атлантите биват описани като хора със светла кожа, синеоки. Няма данни за продължителността на живота им. Според Платон, били миролюбив и честен народ. Трудели се много и имали блестящ ум.

Кантор, ученик на Платон, също твърди, че е виждал колоните в Египет, където са описани Атлантида и населението й. Много от съвременните учени продължават обаче да не вярват на това. Както и на внезапното й изчезване. Въпреки това едно от научните обяснения, с които се обяснява краят на една такава напреднала цивилизация, според стях, е потоп.

Всички евреи и християни израстват с библейската история за Ной и неговия ковчег. Оказва се, че историята е почерпена от по-ранни източници. Такъв мит е разпространен из народите по целия свят. Легенди за Ной, но наричан с различни имена, се среща още във фолклора на Сирия, Гърция, Индия, племена от Северна и Южна Америка, сред масаите в Африка, хотентотите, малайците,самоанците, бирманците, камбоджанците, моарите в Нова Зеландия, дяките в Борнео и в Китай. Категоризирани като митология, тези изкривени интерпретации на спомен за действително събитие, датирано приблизително по времето, когато Платон твърди, че Атлантида е изчезнала. Тази колективна памет кара някои учени да мислят, че този потоп е сложил краят на континента...

В началото на тази година, след като Google пускат Google Ocean се прави случайно разкритие. Потребител на Google Ocean е забелязал мрежа от улици на океанското дъно. Тя се намира на едно от местата, където най-вероятно се е намирала Атлантида – на дъното на Атлантическия океан, на около 1000 км от северозападния бряг на Африка, близо до Канарските острови. Координатите на мястото са: 31 15'15.53N 24 15'30.53W. Дали наистина е имало нещо там и дали става дума за Атлантида или просто потънал град/местност ?



Отделно.
Кои са били тези Атлантиди и дали не са един вид връзка. Звеното, свързващо няколко различни по местоположение цивилизации? Има много сходства между различните култури. Атлантолозите обръщат внимание на това, че вЕгипет и Мексико се строят пирамиди, правят се каменни саркофази, мъртвите се мумифицират, използва се йероглифно писмо. И в Египет и в Мексико има култ към слънцето, сходна система в изчисляване на времето и доста развита астрономия. Някои атлантолози приемат, че ацтеките, инките, маите и египтяните са били ученици на атлантите, които са долетяли (или доплували) по техните земи след катастрофа (Озирис в Египет и Кетцалкоатъл в Америка).

изображение на Атлантида

И като за край.
Все пак вярвате ли, че един ден ще открием древно място, потопено под океана, което се е наричало Атлантида? Дали ще е хубаво това или ще ни донесе повече беди, от колкото ползи. Наистина ли искаме едно такова богатство от научни факти и данни, да попадне в ръцете на търсещите го - а именно военни. Защото да не би да си помислихте, че учените имат достатъчно пари сами да се финансират в името на благото на човечеството. Зад всички тях стоят фирми, държави, учреждения, някои от които са с не много идеална представа за бъдещето на едни уникални технологии...

Та стигаме до въпроса (леко перефразиран): да я открием или да не я открием ?



ПП. Гласувайте на анкетата горе в дясно. Благодаря! :)

3 коментара:

  1. Гласувах на теста от края на постинга на друго, това местенце буди фантазията, ако го намерят може да загубиме повече отколкото печелиме

    ОтговорИзтриване
  2. Значи мислим еднакво. Всеки има мечта и когато я постигне се оказва, че няма повече за какво да мечтае... Същото като кучето, което гони колата. То няма представа какво да прави с нея когато я хване...

    ОтговорИзтриване
  3. Според мен Атлантида на Платон е измислица. Художествен похват на древногръцкия философ, чрез който той се е опитал да представи (и да популяризира) вижданията си за идеалното гръцко общество.

    Със сигурност е имало мащабни геологически катаклизми в миналото. Същите, които са разцепили предполагаемата Пангея от преди 225 милиона години на сегашните седем (заедно с Антарктида) континента. Но със сигурност нещата не стоят по начина, по който ги е описвал Платон. Платоновата Атлантида никога не е съществувала реално. Поне според мен!

    ОтговорИзтриване