сряда, 10 юни 2009 г.

Айнщайн - лудият гений!

Аз така гласувах ;)
А ето и вашите отговори на въпроса дали е луд или е гений Айнщайн:

луд
1 (3%)
гений
8 (25%)
луд гений
18 (56%)
учен
2 (6%)
откривател
1 (3%)
изплезен старец
1 (3%)
не знам за него
0 (0%)
друго
1 (3%)


Всичко на всичко - 32-ма участника, една от най-големите ми активности в анкетите за сега!
Това означава, че или почвам да ставам по-четена или Айнщайн е интересен ;)
Мисля, че е първото :D


Та, нека да разгледаме резултатите. Повечето от нас смятат, че Айнщайн е луд... гений. Според мен наистина е бил до някаква степен луд. Не в лошия смисъл. Просто, за да измислиш нещо такова трябва да имаш голямо въображение и мозъка ти да работи на максимална степен. В днешно време тези хора, които са с по-различно мислене са или луди или гении... така, че той е успял да се закове по средата. Радвам се на човека, който го е определил като изплезен старец, предполагам е само за забавата ;) макар, че изплезената му снимка е станала една от най-известните му. А знаете ли историята на тази снимка? Ще ви разкажа след малко...
Искам да обърна внимание на тримата гласували с луд, откривател и друго. Луд, да, може би, откривател - да, положително, и то революционен откривател, но друго... Много бих се зарадвала на коментар от човека, гласувал за последното... Какво е неговото мнение за Айнщайн? Ако някой иска може в коментарите и да погадае. Според мен просто не е могъл да избере кое от всичките прозвища да му даде. Но това си е мое мислене :)

Та. От цялата работа със сигурност знаем, че всички познават великия учен.


Малко предистория...

Той е роден на 14 март 1879. Немски физик и теоритик от еврейски произход, известен най-вече със създаването на теорията на относителността (инфо) и допринесъл значително за развитието на релативистката космология. Неговото име се отъждествява с популярното уравнение E = mc2 за еквивалентност на маса и енергия.


Това е известния Айнщайн.

Но любопитните факти са по интересни... :)

Едно от най-великите му открития е осъзнаването на факта, че времето е относително. То се ускорява или намаля, според това колко бързо се движи едно нещо отнесено към друго. Колко се променя?

Всеки от нас понякога има чувството, че времето сякаш се точи покрай него... Всичко е бавно и сякаш на забавен каданс. Друг път докато се обърнеш и вече си закъснял за ставане за работа :). Но нали човек не може да променя скоростта на времето? То винаги тече по един и същи начин... или ?

Айнщайн не мисли така. Идеята му е, теоритично, че колкото по-близо сме до скоростта на светлината (186,000 мили на секунда), толкова повече времето ще изглежда да се движи по-бавно за нас, от гледна точка на някой, който не се движи спрямо нас. Той нарича това забавяне на времето поради движение на времеви разширявания. Разбрахте ли нещо? :)

Спокойно. Нека си представим, че стоите някъде на Земята (примерно :D) и държите часовник. Нека ваш приятел да е в ракета, която преминава покрай вас с почти 186,000 мили в секунда. Той също има часовник. Ако можехте да погледнете часовника на приятеля си, то вие бихте забелязали, че той се движи значително по-бавно от вашия. Въпреки това, приятеля ви ще си мисли, че часовника му работи идеално, а вашия се движи супер бързо. Малко е объркващо :) И все пак не се притеснявайте. На Айнщайн му е отнело години, за да го разбере... а той все пак е доста умен човек ;)


Дали тази теория е вярна? Ами нека да погледнем експеримент... направен през 1970г. Два атомни часовника са сверени безупречно. Както знаем, атомните часовници са едни от най-точните и биха дали отклонение от малка част от секундата за много голямо време... Та единия е оставен на земята, а другия в совалка, обикаляща Земята с 600 мили в час. След пълната обиколка, двата часовника... се оказали с разлика от няколко билионни от секундата. Разликата е малка, но все пак теорията се отнася за скорост близка до светлината, тоест за скорост с няколко милиона пъти повече от 600 мили в час ;)

В предния постинг казах, че ще говоря за белите дупки... мисля да го направя във следващия, защото този стана прекалено дълъг. А и не може да се разкаже за Айнщайн накратко.


Но нали не си мислите, че съм забравила за най-известната му снимка :)

Та тази снимка е направена от един фотограф с много късмет! Идеята била да се направи фото на известния учен по случай 72-годишнината му. В последния момент обаче се проявила лудостта в неговата душа и той се изплезил. Случката изглеждала като провалена фото сесия, но всъщност се оказва сензация, която изстрелва акциите на фотографа.

По принцип Айнщайн се е държал добре с журналистите. Един от тях веднъж го помолил на кратко да формулира същността на теорията за относителността и получил следния отговор: "Ако държите на коленете си очарователна дама един час, ще ви се стори, че е минала само минута. Ако държите за минута горещ тиган, тя ще ви се стори час."

Особено любезен бил носителят на Нобелова награда за физика с красивите репортерки. Когато една от тях го попитала каква е разликата между времето и вечността, той казал: "Дете мое, ако имах време, за да ви обясня тази разлика, щеше да измине цяла вечност, преди да я разберете."

Та така с Айнщайн за сега...

Ето три негови цитата, които са доста актуални за България в момента:
  • Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме използвали, когато сме ги създавали.
  • Не се подчинявай на властта, ако това противоречи на принципите ти.
  • Няма толкова висша цел, която да оправдае използването на всякакви средства.

ПП. Гласувайте в анкетата горе в дясно! :)

3 коментара:

  1. Хм, точно луд гений едва ли е най-подходящо определение за Айнщайн. Гений да, малко странен, понякога естравагантен - да. Но пък луд?

    Всъщност това си е нормално реакция на повечето хора, когато нещо не разбират, да му слагат подобни определения.

    Добре помня в час по педагогическа психология, как някой убедено разпитваше преподавателя, дали всички гении не са олигофрени...

    ОтговорИзтриване
  2. хахахахахахха, този ученик е бил забележителен екземпляр :D

    ОтговорИзтриване
  3. Абе повече гений май !

    ОтговорИзтриване